Choď na obsah Choď na menu
 


16,Balta rovása

A Róma melletti Campagna
mezején találták, egy fokosnak volt a tokja, bronzból készült. A net szerint a római jezsuiták múzeumában őrzik.
Pannóniai, bronzkori készítésűnek, kb 3000 évesnek becsülik a korát.. A kutatók szerint fokost és tokot
a Kárpát-medencében készítettek abban az időben. Tehát magyar lelet, a héturak = etruszkok idejéből, Magyarországon készült, magyar írással. Ha szkíta írás, akkor a szkíta írás is magyar írás.

16-a-balta.png

 A balta tok rovásjelei:

- az össze rovott ligatúrák nehezen olvashatók, de a balta felirata a magánhangzók értelem szerinti behelyettesítésével: SeGítSe Te SÜT ES SZeNES azaz mit segített a balta? A sütést, ezért így értelmezem:



SEGÍTSE A TE SÜTÉSEDET- SZENES.

(Valószínűleg a Szenes nevű kovács ember készítette a baltát a szakácsnak.)
 Rábukkantam egy másik olvasatra is, de szerintem a rovás sor SZe Ne eS részét ők nem értelmezték,de itt közlöm, mert másik szótagolással értelmes és igaz: ÉKESÍT IS ÜT IS RÓ IS és a másik olvasata, ami szerintem is értelmes ehhez hasonló SEGÍT IS ÜT IS RÓ IS. A ligatúrák bonyolultak, de ha más olvasatot találtok, szívesen veszem, ha interneten elkülditek. A Facebokon Magyar Rovásírás Leletek címen fent vagyok.
 

16-b-balta-rovasa-b.png

A balta rovásjelei:

-az összerovott ligatúrák nehezen olvashatók, de a balta felirata a magánhangzók értelem szerinti behelyettesítésével: SeGítSe Te SÜT ES SZeNES azaz mit segített a balta? A sütést, ezért így értelmezem:



SEGÍTSE A TE SÜTÉSEDET- SZENES.

(Valószínűleg a Szenes nevű kovács ember készítette a baltát a szakácsnak.) Eredeti képet erről nem találtunk.
 

 2011 tavaszán