Choď na obsah Choď na menu
 


58,Kő dísz, orosz múzeumból

Egy orosz nyelvű múzeumi honlap képei között találtam ezt a magyar rovásírással írt követ, 2011 jan. 13-án részlegesen sikerült értelmezni.

 

58-b-ko-disz-2.png

 

 

58-a-ko-disz-magyarul-5.png

 

Akinek van építész gyakorlata, a szakszavak írása lehet az általam kipontozott rész, kérem, egészítse ki. Előttünk, még senki sem olvasta. Állítólag Svédországban találták.
Jobbról balra olvassuk. Itt a mai olvasat szerint írom balról jobbra.
1 sor: eSZ eS DíSZ Jót íR eGYeT eSZeR öCSéM ? Jó ÚR eZ
2 sor: Fé SZeRT Kő Re Jó KőD úr aM R (13-18. írásjelet nem sikerült értelmezni)
3 sor: JóK a SZéLeK, SZa VaI JóK, ZS úP LeJTőK RenD Be Té Ve.
(2011-05-18) 

"Tolsztov szovjet akadémikus írt egy könyvet 1973-ban Az ősi Chorezm címmel. Leírta a magyarok öntözéses gazdálkodását. Megjelent magyarul, de hamar betiltották, bezúzták, indexre tették (az én példányomat persze nem). Leírta, amit nem volt szabad, mert nekünk gyűjtögető, halászó népnek kellett lennünk.
 Gondolják el történészeink magas agyi fejlettségét: mondjuk bejön félmillió ember a Kárpát-medencébe és akkor az asszonyok kimennek az erdőbe csiperkegombát gyűjtögetni és ebből etetnek félmillió embert. Nem tudom, hogyan képzelik." Idézet a 
cikkből. (A lapot törölték.)

A Kárpát - medencéből történt a kivándorlás az Ural felé. De nem csak erre, hanem Hétországba (hettiták), Mezőföldre (Mezopotámia, sumérok), Egyiptomba, (Égi-ta, Ménnek országa), és sok más területre, melyeket e honlapon bemutatunk.