Choď na obsah Choď na menu
 


4,Vargyasi rovás lelet

4-a-vargyasi-lelet.png

Rovás lelet: keresztelőmedenceA neten megoldásként ezt találtam:

Középkori, 11. századi rovásírásos lelet.

Olvasata „MIHÁLY ISTEN SZENTJE”



Vannak fenntartásaim, szerintem a betűk jobbról-balra olvasva:

M H LY B J SZ R T N.

A mások által közölt olvasattal a mássalhangzók sehogy sem egyeznek, ezért magyar logika szerint, minden mássalhangzó felhasználásával új olvasatot szeretnék közölni:



Vargyasi rovásemlék- keresztelő medence

Jobbról balra olvasva: (me) MELY (h-ely-b-esz) HELYBE (er- it-en) MERÍTVE. Ha keresztvizes medencének vélik, akkor igaz, ami rá van írva magyar rovással, a helyhiány miatt magánhangzó kihagyással a megoldás:

Mai nyelvezettel: MELY HELYBE MERÍTVE... folytatás a másik fényképnél
 

 

4-b-vargyasi-rovasemlek.png

A vargyasi lelet olvasatának folytatása:

A keresztelő medence felirata a fénykép szerinti jobb sarokról olvasva magánhangzókat nem jelölték a kevés hely miatt: mely helybe merítve keresztelek...(a folytatása nem látszik)Ha valakinek meg van küldje el, megfejtjük.

A kövön jobbról balra a kocka= K utána er aztán esz-ek és te-k

összeolvasva: KERESZTELEK.



Összegezve: ... MELY HELYBE MERÍTVE KERESZTELEK...

Ami jónak látszik, ugyanis ilyen kőedényekben tartják a templomokban a kereszteléshez való keresztvizet, és ebből merítenek a keresztelő kancsóval.

 

Tisztelettel ajánlom az aláhúzottra kattintva Vargyast a lexikonban, a rovásírásos lelet jobb képét látják.  A saját olvasatom tartom az írás megfejtésének.
  ***

Most nézzük egy ősi jelképünket, a cserkészliliomot...következő cim.

 Az olvasat, mivel közkincsekről van szó, szabadon terjeszthető és felhasználható, „Kissúrék rovás lelet kutatásai” feltüntetésével. Mivel közkincs, szabadon terjeszthető. a megfejtő álnevet használ. A kép az internetről származik.
 2011-február-1.

 

 

Magyarok Nagyasszonya - A Napba Öltözött Asszony:

  Pir-palastu-as-an= a Napba Öltözött Asszony - Pír Palástú Asszony
A trónon ülő, gyermekét átölelő Madonna előtt a szentek: Szent István, Imre, László, Erzsébet, Gellért és Margit térdepelnek. A nagy nyilvánosság számára nem látogatható bécsi Pázmáneumban található. Szent István halála előtt Magyarországot a Boldogságos Szűzanyának ajánlotta fel. (Bizonyos kutatók szerint a korabeli szokás szerint tulajdonába adta.) Ezért nevezik Magyarországot Mária országának.

A kép származása:vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php

2013-márc.-17.