Choď na obsah Choď na menu
 


231,Bübloszi kőszarkofág föníciai felirata

"A régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy a város mai területén már i. e. 5000 évvel is volt élet, nem hiába nevezik Bübloszt a világ legrégebbi városának. I. e. 3000 évvel már forgalmas kikötő volt és i. e. 2800 körül városfal is magasodott."

Ahiram király szarkofágjának nevezték el a Bübloszban előkerült monumentális kőszarkofágot. A kutatók szerint a szarkofág fedelének peremén olvasható a legrégebbi föníciai betűkkel írt felirat. A szarkofág keletkezési idejéről megoszlanak a vélemények. (Kr.e 1200?) Nem találtam egyértelmű fotót  a feliratról, így a másolatot próbálom elolvasni. Akkor lesznek számunkra értelmesek a szavak, ha magyar nyelven írták és a jeleket a közlő hiba nélkül másolta le.

Ahiram nevű királyról nem találtam írást.

A Wikipédiában ismertetett felirat.

Jobbról-balra olvasom:

Négy részre bontottam a szöveget. Mai szavainkkal, és az eredeti betű szerinti olvasattal is bemutatom. Kipontozva hagyom, ahol nem egyértelműek a jelek vagy szavak.

Soronként:

1,Aki szépen él... Bál. Ebben égbe visz ezzel ez jó Bál. Elé kihez beszél

    Akik zepe él ... Bál. Eben ék he bisz eszel ezs jó bál. elé kihe beszé

2,Bál ez itt kel, szólsz, beszélsz, ...sz.. tesz  ...zs..k. ?           tudsz ki

   Bál esz it kel szólzs beszélzs,  ...sz.. tesz ...zs ..k.  b sz k sz. Tud- sz-k. sz h k.

3, Élsz jó Bál itt e jól kiben zene dühöd szép... ?          .?.          idead... ?

   Élsz jó Bál   t  e jól kiben zene d h d  szép...h f b, sz m p fe, idead a p zs.

4,? sz k színe Isten híd ...?.. élő jó Bál t.?.k     ez házhoz      lép ma Bál.

zs sz k színe  ten    h d, d b h élő jó Bál, t e k esz hasz p/haz l p m  Bál.

 

Töredékesen ómagyar nyelven érthető szavakat találunk. Ahiram nevét a szövegből nem tudtam azonosítani. Akinek más értelmű olvasata van, másolja le az írásjeleket, írja alá mai betűinket, úgy küldje el e honlap részére a Magyar rovásírás leletek Facebook oldalára.

Megfejtettem: 2019. szept. 23.  Ezen a módon én olvastam és publikáltam először a föníciai magyar rovás olvasatát. Szabadon bemutatható a honlapra történő hivatkozással " Kissúrék rovás és hieroglif olvasatai" megjegyzéssel. 2023.04.17.