Choď na obsah Choď na menu
 


215,Gyergyószentmiklósi agyagcserép

Egy kedves olvasónk írta, és küldte a képet Erdélyből, Gyergyószentmiklósról.

"Találtunk vmi érdekeset mi is, nem sokat tudtunk meg róla. Kb. 20x30 cm égetett agyagból van, egy házalap ásásakor bukkant elő. Elküldtük néhány szakértőnek, de még senki nem mozdult semerre. Nagyon érdekelne az ön elemzése, ha van erre lehetőség. Köszönettel. (...)"

 

 

 Az ábrákat össze tudom olvasni. A tárgy korát régész tudja megmondani. Lehet, hogy az időszámításunk utáni időből származik, lehet, hogy nem ó-vagy középkori, hanem még fiatalabb agyagos-művész alkotása, ezt előre kell bocsátanom. De bármikor készült, csodálatos műveltséget tükröz.

 

 Az ábrák többféleképp magyarázhatók, a számomra legjobban tetszőt írom le.

E cserépen az 5 négyzet: jelentése ötös, összecseng az utas szavunkkal, a középső kockában ha Napnak olvasom, Isten egének utasa a Nap.

Részletesebben, most soronként haladunk:

Felső sor: a kígyó, Egyiptomból ismert. apopis néven írják, a púpos kígyó. Kereszténységben a sötét úr, Sátán. Mellette a négyzetben: Nap, Hold, csillagok. A csillagok alakjai az egyiptomi Se-tua = setét jelei is.

 Összeolvasva: Az Égi Utas, legyőzi a sötétséget. (A kígyó, a bűn, rossz jelképe. Isten a világosságot adja az égi világítókkal. Velük legyőzi minden nap a sötétség urát.)

 

 

 Középső sor: a nyolcas, ha latin szám= 8. a következő ennek fele= 4. a másik fejre állítva 2. rovás N/Ny jele. Ha évszámnak olvasom, 842. Ha a rovás szerint jobbról-balra olvasom, 248 a szám értéke, talán évszámot jelent.

Középső sort olvashatom úgy, hogy az első jel a végtelen jele, akkor a következő jel Hal ami áll = halál, ellentettje = Élet, + rovás: n. Eddig: a végtelen halálon és életen. Középső kocka: Isten jelében az 5-ös kocka közepén a kidomborodó kör=Mag. Körülötte a napkorong külső köre: úr.

Az egész középső sort összeolvasva: (248. év) A végtelen Isten a halál és élet felett úr, Isten a (mag-ar/ur)= Magyarok ura.

Utolsó sorban kétszer ismétlődik: Az Ég Utasa, a Magyarok ura, Istene őriz. A körosztós kerék a nap és Isten  ősi ábrázosásai közé tartozik.

2014-03-19.

 

 

Most olyan írásokat ajánlok a figyelmükbe, melyek a Magyarságtudományi Intézet honlapján találhatók. (katt.)

2011-december

Pár idézet a cikkből:

"A még magyarul beszélő törzsek – köztük a Cayapak, a Salasaca (Zala-szaka, több ősi forrás a szkítákat, szaka-ként nevezi meg. A szerk.) – pl. ezeket a szavakat használják: apa=apa, aya=anya, nap=nap, vin=vén, kit=két, us=ős, cu=kő, pi, bi=víz, fuel=folyó, pille=pille, lepke és még sorolhatnánk. Mutatóba néhány, magyarral megegyező név: Tanay, Damma, Taday, Mór, Momay, Mansy, Pil, Béla, Uray, Zillahi stb. Zuay tartomány egyik ősrégi helysége: Pest. A régi Kitus birodalom területén halomsírok (kurgánok) találhatók, bennük trepanált (lékelt) koponyák. A régészeti leletek között fokosokat találunk, és a magyar koronázási jogar és országalma hasonmását. Móricz szerint is: ez a kettős keresztet hordozó aranyalma, tulajdonképpen a földgolyót jelképezi."

 

"Móricz feltételezése az, hogy a magyar nyelvű törzsek nyugatról érkeztek, vízi úton Dél-Amerikába. Ezt bizonyítják különben a csendes-óceáni és kelet-ázsiai földrajzi nevek is. Vámos Tóth Bátor, Hawaii-n élő emigrált földrajzszakos tanár a Hawaii-szigeteken 50 magyaros földrajzi nevet írt össze. A szigetvilágban pedig olyan neveket talált, mint pl. a Balaton menti Aliga, Kiliti, Lelle stb. Térképekkel igazolta, hogy Indonéziában minden negyedik, az Indus völgyében pedig minden harmadik földrajzi név magyar."

 

"Don Pedro de la Gasca spanyol hódítót a spanyol udvar megbízta, hogy részletesen számoljon be, a Habsburg uralkodónak, arról a népről és nyelvről, amelyet a spanyolok itt találtak. Ezt ő meg is tette, így tehát mind a spanyolok, mind az osztrák Ferdinánd császár tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy nem egy új földrészt, hanem a magyarság őshazáját találta meg Kolumbusz."

 
 

Az eoldal.hu megszűnésével e honlapra átmentve:2023.01.27.