Choď na obsah Choď na menu
 


44,Jemeni kő magyar betűkkel

Jemenből származik ez a kő, amelyen, magyar nyelven bevésett szövegtöredéket olvashatunk. Becsült korát több ezer évesre teszik, emlékezzenek vissza, Etióp lelet címmel az orosz kutatók állapították meg, hogy 14.000 éves magyar rovás szövegeket találtak. Én 2010 decemberében olvastam el azt, amit az oroszok nem tudtak megfejteni, és e lapokon most is visszanézhetik. (Etióp magyar lelethez katt ide.)

Lemásoltam az írásjeleket, alá írtam mai betűinket. Olvassák velem:

 

44-a-jemeni-ko.png

 

 

44-bjemeni-ko-1.png

 

A kő töredék felső sora: a, ...KuS (KiS) MaGáBaN (MaGáNyBaN)

ZúGVa HaBoKRa KeL eM...

 

Alsó sor, b, ...JóT eBéDeLNi FéL BiKáN ÉL

 

A nagy betűk a rovás betűk, a kis betűk a magyar értelem szerinti, magánhangzós kiegészítések.

Jemen = Jó Mén országa, magyar elnevezésű ősnépünk lakott benne, a lelet, ha igaz, hogy az oroszok 14.000. évesre becsülik, a vízözön előtt világos magyar nyelven, magyar rovás betűkkel vésték a templom kövébe. Keresem a neten a többi töredéket is... akinek képe van hasonló töredékekről a világ minden tájáról ahol magyarok élnek, küldje el a Magyar Rovásírás Leletek facebook oldalára.

E kő olvasatát én ismertettem először, 2011-03-28. Az interneten még utalás sincs az olvasatára, magyar voltára. Mivel közkincs, az olvasat szabadon ismertethető, "Kissúrék rovás lelet megfejtései" megjegyzéssel.

Az eoldal.hu honlapra felkerült: 2011-06-17. A szolgáltató megszűnése miatt ide átmentve: 2023.01.23.