Choď na obsah Choď na menu
 


42,Hun lelet Szabadbattyánból

Hun lelet Szabadbattyánból.

 

42-a-hun-lelet-szabadbattyan-1.png

 

a, Saját olvasatom:A képen csatot vagy ruhadíszt látok. A viselője a karcolásokat nézve saját maga írt a csatjára. Ha összerovásként értelmezem és szétbontom jeleire:

Balról jobbra olvastam.                                                           

1, Összerovás: J A,  a két egyenest összekötő x a rovás B, a balra mutató zászló régi főniciai magyar R = J A BR = Jó A BoR

2, A rovás F lehet főniciai V is, ferde jel régi R egyenes I régi rovás M

kétféleképp is olvashatom: a, VéReIM  

3, Következő összerovás két csibecsőr a nyélen, régi K, a hosszú vonal SZ jó hosszan húzta a vonalát, újra K. Hogy két K-t olvassak, megerősíti a felülnézete is:

 rombusz K-t ír. = Ki iSSZ uK

4,Utolsó előtti össze rovott jel felső része rombusz K folytatása lefelé régies M.= KoMa

5, Utolsó összerovás: régi rovás B az utolsó száron átfutó vonal T a két szárat ferde régi R köti össze: BRT= BoRáT

 

42-b-hun-lelet--szabadbattyan-2.png

 

Összeolvasva: JÓ A BOR VÉREIM, KIISSZUK A KOMA BORÁT.

Köszönöm a képet Csaba úrnak és az alábbi olvasatot is:

 

 

b, Olvasat: Ha az AK betűt (álló villám) az utolsó előttinél is AK -nak olvasom, akkor azt is írhatja " megszakad a kas" akkor a vesszőből font kast, amiben szárnyas apró állatokat szállítottak a szekéren van kocsin,  egy bőrszíjas leszorító hevederrel  rögzítették, ha túl szoros,  a vesszőkosár eltörhet.

 

 

c, Még egy olvasat Csaba úrtól:

Szerintem ez csak olyan költői megfogalmazás féle lehet. A vas persze nehezen törik. Az is lehet, hogy az öv egy jó nagydarab (kövér) emberé volt, akinek a derekán a szíj már annyira feszült, hogy szinte szétpattan. Mint pl. a kövér ember kabátján a gomb, ami nem bírja tovább a feszülést és lepattan. Szoktuk is mondani, amikor már nem bírjuk tovább a terhet: Megszakadok! Vagy annyit ettem: Szétpattanok!  

A hatodik jelet azért gondolom V-nek, mert egyel több vonalból áll és a rajzolata is más.

Nem könnyű megállapítani valójában mire is gondolt a betűk rovója.

 

Az első jel szerintem egy rúna M. A második egy G, az isszik csészén is ilyen G-ék vannak. Az ötödik szerintem szintén egy rúna jel, azaz D, de mivel szára van így két A-nak is olvasható. Ezt követi a V és az S betű.

MeGSZaKAD A VaS. ?

Mivel ez egy csat lehetséges, hogy azt akarta kifejezni a gazdája: Húzd meg erősen, feszesre. Vagy másképp, olyan feszes már a szíj, hogy a fémből lévő csat szinte elpattan. A szíj még nyúlik ugyan, de a csat már az elpattanás határán van. Költői egy felirat. Lehet, hogy egy nyeregszíjról van szó?

 

A ROVÁST ÉRTŐ MAGYAROK KEVÉS BETŰVEL SOKAT TUDTAK ÍRNI.

Köszönöm az olvasatokat, örömmel közlöm mindegyik változatot. Szerintem  jó mind a 3 olvasat, mert főleg faluhelyen ma is szokás az idősek körében, hogy áldomást isznak egy állatvásár pl: sertés eladása után. Szerintem mindegyik jó és logikus. Kevés betűvel sokat tudtak mondani, és zseniálisan tudtak többértelmű írásokat készíteni.  2011-03-22

 

Katt a címre egy rövidfilmhez: Kiss Dénes: Az ősnyelv 2/3