Choď na obsah Choď na menu
 


3,Énlaki unitárius templom rovása

3-a-enlaki.png

Magyar rovás lelet, énlaki unitárius templom rovása.

A rovás lelet olvasatát Dr. Baráth Tibor úr publikációja alapján állítottam össze.

AZ Udvarhely megyében lévő énlaki templom felirata az unitárius vallás hittételét közli. A rovásírások alatt a köcsögben tulipánt látunk, körülötte rajzos ábrázolás.

A négyszögletes keretben rovásjelek vannak. A saroknál összeróva ezt írják: egyetlen, az oldal közepén ezt: egy. Négyszer ismétlődik AZ EGYETLEN EGY kifejezés. A kereten belül levő két rovássor jobbról balra a saroknál levő egyetlen szóval kapcsolva azt írja: EGYETLEN EGY AZ ISTEN utána a Bibliára vonatkozik DEUT(eronum)VI a következő sorban áll georgius musnai diakon azaz Musnai György diákonus (ő faragta).

A képet díszítésnek vélték, de ha megnézzük az unitárius hitet ismétli képekkel. Tárgyak nevét mondjuk ki korhűen, amik összecsengve más értelmet kapnak.

Alulról felfelé haladva az egy szóval indulunk a köcsögöt és a tulipánt egybeolvassuk: EGY KETSEG TULI PAN mai nyelven EGY KÉTSÉGTELEN VAN,vagyis Istennek kétségtelenül 1 személye van. Bizonyára mást is mond ez a bonyolult kép de jelenlegi ismereteinkkel nem tudjuk értelmezni. Bizonyíték, hogy a magyar nép írástudó volt és képírást jelentenek a népi motívumaink amik további kutatást igényelnek.

Énlakáról olvashat ide kattintva.

 

***

Következő magyar leleteknél a képírásos összecsengéseket is elemezni fogom, melyeket legrészletesebben a nagyszentmiklósi kincseken lehet követni. Előtte egyszerűbb de nagyon ősi leleteket szeretnék bemutatni.

2011. tavasz

Történelmünk a kutató előadásában

E honlapra átmentve 2023.01.23.